Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Taşkent’teki Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) kampüsünü ziyaret eden Bakan Varank, “Türkiye’nin kabiliyetlerini tüm dünyaya yansıtan bir proje. Togg’u Avrupa’nın caddelerinde de görmeye başlayacağız” dedi.

6437c81c470a9b069086caa8

TOBB ETÜ TAŞKENT ZİYARETİ 

Bakan Varank, TOBB ve Togg Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Togg yönetim kurulu üyeleri Kamilhan Süleyman Yazıcı (Anadolu Grubu), Bekir Cem Köksal (Zorlu Holding), Murat Yalçıntaş (BMC) ve Serkan Öztürk (Turkcell) ile birlikte Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’e Togg teslimatının ardından inşaatı tamamlanmak üzere olan TOBB ETÜ Taşkent Kampüsüne geçti.

Bakan Varank’a ziyaretinde Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşid Hocayev, Gençlik Politikası ve Spor Bakanı Adham İkramov ile Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar eşlik etti.

"MODERN VE ÇAĞA UYGUN" 

Hatay’da karşı şeride geçen TIR’a otomobil çarptı; 6 ölü, 1 yaralı Hatay’da karşı şeride geçen TIR’a otomobil çarptı; 6 ölü, 1 yaralı

Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in ortak vizyonu ile modern ve çağa uygun bir üniversite kampüsünün Taşkent’te inşa edildiğini belirtti. TOBB ETÜ'nün Türkiye'nin de çok başarılı üniversitelerinden olduğunu vurgulayan Varank, bunun için Özbekistan'ın ve üniversitenin yeterince potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

"İLİŞKİLERİ GELİŞTİRECEĞİZ" 

Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak üniversite ile ilişkilerini geliştirmek istediklerine değinerek Varank, "Şu anda tüm Türkiye genelinde 92 teknoparkta, bin 500'ün üzerinde AR-GE merkezinde, KOSGEB'e bağlı TEKMER'lerde, kuluçka merkezlerinde gençlerimizi girişimci, özellikle teknoloji girişimciliği yapmak için büyük bir gayret gösteriyoruz” dedi.

"ORTAK PROTOKOLLE KURULDU" 

Hisarcıklıoğlu da ata topraklarında Özbek öğrencilerle beraber olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydederek söz konusu üniversitenin iki ülke cumhurbaşkanlarının imzaladığı ortak protokol sonucu kurulduğunu anımsattı.

6437c840470a9b177ca2d00b

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI DÖNEM BAŞKANI 

Görüşmede üniversite hakkında bilgi alan Varank, daha sonra öğrencilerle fotoğraf çektirdi, ardından da basına değerlendirmelerde bulundu. Bakan Varank, onur ve gurur verici bir görevle Özbekistan’da bulunduklarını hatırlatarak, "Türkiye’nin otomobilini TOGG T10X’i Özbekistan Cumhurbaşkanına teslim ettik. Türkiye’nin, sayın Cumhurbaşkanımızın bir hediyesi olarak Türkiye’nin teknoloji harikası, dünyayla rekabet edebilecek aracını bu ülkeye getirmiş olduk. Özbekistan Cumhurbaşkanı sayın Mirziyoyev şu anda Türk Devletleri Teşkilatı’nın dönem başkanı. Aslında getirdiğimiz bu hediye bu manada da çok anlamlı" diye konuştu.

"MAKAM ARACI OLARAK KULLANILIYOR" 

Türkiye son 20 yılda yaptığı yatırımlarla sanayide, üretimde, teknolojide çok ciddi bir ivme yakaladığını ve bunun meyvelerini her gün almaya devam ettiklerini ifade eden Varank, "Türkiye’nin otomobili projesi de gerçekten Türkiye’nin kabiliyetlerini tüm dünyaya gösteren bir proje oldu. Şu anda Türkiye’nin otomobili bakanlarımız tarafından makam aracı olarak kullanılıyor. Peyderpey vatandaşlarımız araçlarını teslim almaya başlayacaklar” dedi.

"DEVLET DESTEĞİYLE ÖZEL SEKTÖR BAŞARISI" 

Varank, Türkiye’yi teknoloji üreten, katma değerli üretim yapan bir ülke haline getirmek istediklerini, bunun yolunun da inovasyondan, AR-GE’den, sanayiden ve yatırımdan geçtiğini vurgulayarak “Togg, devletimizin verdiği desteklerle özel sektörümüzün nasıl işler başarabileceğinin de en güzel göstergesidir. Togg’u Türk dünyasının en güçlü en önemli ülkelerinden biri olan Özbekistan’a getirmekten Sayın Cumhurbaşkanına Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarıyla teslim etmekten, içerisine bindiğinde aracı kullanırken yaşadığı mutluluğu, gururu görmekten gerçekten çok memnun olduk" ifadelerini kullandı.

"DÜNYAYA YAYMAKTA KARARLIYIZ" 

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in aracı kullandığını ve çok memnun kaldığını anlatan Varank, “Türkiye’nin otomobilini Türkiye’de oluşturduğu gururu, heyecanı dünyaya yaymakta kararlıyız. Sadece Türkiye’nin sokaklarında, caddelerinde değil, Togg’u Avrupa’nın caddelerinde de farklı ülkelerin caddelerinde de görmeye başlayacağız. Çünkü bu vizyon hem bizim özel sektörümüzde var ama bu stratejik anlayışı da biz devlet olarak desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

6437c821470a9b1de80f0d9f

"İLİŞKİLERİ TAÇLANDIRIYORUZ" 

Togg ile iki ülke arasındaki ilişkileri taçlandırdıklarının altını çizen Varank, Önümüzdeki dönemde sanayide, ticarette, teknolojide iki ülkenin yapacağı işler var. Özbekistan’ın kalkınma hamlesine biz ülke olarak büyük katkı sağlıyoruz. Bunu devam ettireceğiz, Türkiye’nin otomobili ile ilişkileri taçlandırmış olduk. Bursa’nın hediyesini de sayın Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’a Bursalılar adına ben teslim ettim" diye konuştu.

"STRATEJİK VİZYONUN YANSIMASI" 

Varank, TOBB ETÜ Taşkent kampüsünün iki cumhurbaşkanının stratejik vizyonunun bir yansıması olduğunu bildirerek "Bu üniversitede okuyan gençlerimiz zaten Özbekçeyi anadilleri olduğu için biliyorlar, Rusçayı biliyorlar, İngilizce eğitim veriliyor, buradaki öğrencilerimizin tamamı aynı zamanda Türkçeyi de öğrenip konuşuyorlar. Çok dilli eğitim veren, hem bu ülkede ama aynı zamanda bölgede etki oluşturabilecek bir üniversiteden bahsediyoruz” dedi.

İKİ CUMHURBAŞKANI AÇACAK 

Üç ay içinde kampüsün tamamlanacağını açıklayan Varank, “İki Cumhurbaşkanı da gururla iki ülke arasındaki ilişkilerin bir nişanesi olarak buranın resmi açılışını gerçekleştirecekler. Biz sayın Cumhurbaşkanlarına bu konuyu arz ettik. Memnuniyetle kabul ettiler. Hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Hem Türkiye’nin otomobili Türkiye’ye hayırlı olsun tekrar, aynı zamanda Özbekistan’a da hayırlı olsun. Bu üniversiteyi de önümüzdeki yıllarda adından söz ettirecek bir üniversite olacak göreceğiz. Ona da hayırlı uğurlu olsun diyoruz" ifadelerini kullandı.

BURSALILARIN HEDİYESİ 

Bakan Varank, basına yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in Gemlik mavisini tercihi daha önce bildirdiğini aktararak “Türkiye’nin Otomobili’ni teslim ederken yanında ufak da bir hediyemiz oluyor. Biliyorsunuz Türkiye’nin Otomobili Gemlik’te, Bursa’da üretiliyor. Bursa’nın bir ürünü diyebiliriz. Onun için biz aracı teslim ederken aynı kutunun içerisinde Bursa’nın en güzel tatlılarından olan kestane şekerini de kendilerine Bursalıların hediyesi olarak teslim ettik” dedi.

BURSASPOR FORMASI 

Varank, Cumhurbaşkanı Mirzizoyev ile yaptığı görüşmede Togg’un üretildiği şehrin futbol takımı olan Bursaspor’un üzerinde ‘Mirziyoyev’ yazılı 16 numaralı formasını ev sahibi cumhurbaşkanına hediye etmişti.