Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nda Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı'na katıldı. Bakan Göktaş, huzurlu ve güvenli toplumun temel unsurlarından birinin, toplumda çocuğa verilen değer olduğunu belirterek, "Bu önem ve değerin göstergesi, çocuklarımızın risklerden korunması ve fiziksel, ruhsal, sosyal açıdan sağlıklı gelişimlerinin sağlanmasıdır. Ülkelerin gelişmişliği, sadece ekonomik gücü ve zenginliğiyle izah edilemez, aynı zamanda ülkelerin mutlu birey, güçlü aile yapısıyla müreffeh bir toplum hedefine de sahip olması gerekir. İyi yetişmiş bir nesil, bir ülkenin en kıymetli hazinesidir. Bir ülkenin nitelikli insan kaynağıyla doğru orantılıdır. Bu doğrultuda, Türkiye'nin en kıymetli hazinesi de vicdanlı, ahlaklı, özgür ve haklarını bilen çocuklarımız olacaktır. Çocuk hakları, Anayasa'mızda güvence altına alınmış ve ilgili yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bütün bu düzenlemeler Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'yle de doğrudan uyumludur. Elbette sözleşmeye taraf olmak ve gerekli kanuni düzenlemeleri yapmak tek başına yeterli değildir. Esas olan, çocuk haklarının uygulanması ve hayata geçirilmesidir. Bu anlamda kurulumuzun, çocuk haklarının uygulanmasına ilişkin içinde bulunduğumuz durumu değerlendirmek, eksiklikleri belirlemek, çözüm önerileri sunmak ve hayata geçirmek için bir fırsat olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

'ÇOCUĞUN MASUMİYETİNİ KABUL EDERİZ'

Tokat'ın Komşusu Terk Edilmiş 400 Yıllık Köy'de Airsoft Maçı Tokat'ın Komşusu Terk Edilmiş 400 Yıllık Köy'de Airsoft Maçı

AK Parti hükümetleri döneminde çocuk hakları alanında köklü değişimlere imza atıldığını söyleyen Göktaş, "Nisan 2012'de Başbakanlık genelgesi ile 'Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu' oluşturuldu. Bu Kurul, 1 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile yeniden teşekkül ettirildi. Bu sayede bugün birlikteyiz. 26-28 Nisan 2023 tarihlerinde Türkiye'de ilk kez Çocuk Şurası'nı gerçekleştirdik. Bundan sonra da her 4 yılda bir Şura'mızı toplayarak çocuk hizmetleri alanında ne varsa konuşmaya ve güçlendirmeye devam edeceğiz. Çocuklarla ilgili hizmetlerin paydaşlarla iş birliği ve koordinasyon içerisinde uygulanması ve etkin bir izleme sisteminin geliştirilmesi amacıyla '2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı uygulamaya aldık. Bu plan ile önümüzdeki 5 yılı kapsayan, çocuk haklarını ve çocuk katılımını önceleyen, koruyucu ve önleyici hizmet mekanizmalarını güçlendiren stratejiler belirledik. Her yıl 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde gerçekleştirdiğimiz ve geleneksel hale gelen Çocuk Forumu'nu, son 2 yıldır uluslararası platforma taşıdık. Bizim için dili, dini, ırkı ya da herhangi bir özelliğine bakmadan çocuk sadece çocuktur. Dünyanın neresinde doğmuş olursa olsun, çocuk çocuktur. Hangi dili konuşuyor olursa olsun, çocuk çocuktur. Derisinin rengi ne olursa olsun, çocuk çocuktur. Kimse bir çocuğa tarihin, geçmişin hesaplaşmalarını yükleyemez, hiçbir dahlinin olmadığı olaylar karşısında çocuğun acı çekmesini normal karşılayamaz. Bizler, kendi kültürümüzde çocuğun masumiyetini kabul eder, işlemedikleri suçları onlara yüklemeyiz. Mazlumların yardım çağrılarına ise asla sessiz kalmayız, hiçbir zaman kalmadık" ifadelerini kullandı. 

Editör: Şaban Konyar