Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Müteahhitler Birliği'nde (TMB) düzenlenen 'Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri 2023 Yılı Değerlendirmesi Toplantısı'na katıldı. Bakan Bolat, mal ihracatında 2023 yılında 255,8 milyar dolar ile tarihi bir rekor kırdıklarını ve böylece 'Orta Vadeli Plan'daki 255 milyar dolarlık hedefi başarıyla geçtiklerini ifade etti. Bakan Bolat, mal ihracatındaki başarının yanı sıra 2023 Ekim itibarıyla yıllık 99,3 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla da rekor kırdıklarını ve buradan elde edilen döviz kazancındaki artışın cari işlemler açığının azaltılmasına büyük katkı verdiğini dile getirdi. Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörünün, dünya çapında yaşanan zorluklara rağmen rekorlar kırmaya ve küresel alandaki güçlü konumunu sürdürmeye devam ettiğini bildiren Bolat, Türk müteahhitlerinin bu başarıyla dünyada 2'nci sıradaki yerini koruduğunu bildirdi.

'135 ÜLKEDE PROJELER KAZANILMIŞTIR'

Beren Su'yu Kurtarmaya Çalışan İtfaiyecinin Elinde Termos Varmış Beren Su'yu Kurtarmaya Çalışan İtfaiyecinin Elinde Termos Varmış

2023'ün zor bir yıl olarak geçtiğine dikkat çeken Bakan Bolat, buna rağmen Türk müteahhitlik ve müşavirlik sektörünün ülke için iftihar kaynağı olmaya devam ettiğini kaydederek, "Yurt dışı müteahhitlik sektörümüz 2023 yılını 27 milyar 400 milyon dolar gibi proje değeriyle kapatmış bulunmakta. Sektörümüz, gücünü ve direncini bir kez daha ispatlamıştır. Hatta, bakanlığımızla paylaşılacak, bazı diğer proje bilgileri de geldiğinde bu rakamın biraz daha artmasını bekliyoruz. 2023 yılı başında hedefimiz 20 milyar dolardı. Bu hedefi aşağı yukarı üçte bir oranında artışla kapatmayı başardık. Böylelikle 2023 yılı sonu itibarıyla toplam proje sayısı 12 bin 71'e ulaşırken, tam 135 ülkede bu projeler kazanılmış ve tamamlanmaktadır. 1972'den bu yana 135 ülkede üstlenilen 12 bin 71 projede toplam değer 501 milyar 900 milyon dolara, yani yarım trilyon dolara yükselmiştir. Bu rakamın 452 milyar doları ise son 21 yılda elde edilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Editör: Muhammed Özkan