1. Bu durum, perakende sektörünün ülkemizde büyük bir ticaret hacmine sahip olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu. Bolat, konuşmasının devamında, ticaretin daha adil, şeffaf ve sürdürülebilir olması için gerekli değişikliklerin yapılması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 15. Yerel Zincirler Buluşuyor 2024 Konferansı ve Fuarı, Ticaret Bakanlığı'nın himayesinde ve Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinlikte, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün ve birçok iş dünyası temsilcisi yer aldı.

Perakende Sektörü Ülkemizde Büyük Bir Hacme Sahip

Edremit İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün Araç Filosunu Yenileme Projesi Edremit İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün Araç Filosunu Yenileme Projesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Bu organizasyonun, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da perakendenin geleceği hakkında önemli fikir alışverişlerine, yenilikçi çözümlere ve işbirliklerine ev sahipliği yapacağını düşünüyorum. Etkinliğe 8 bin profesyonelin katılımının beklendiği, sektörün ne kadar dinamik ve büyük bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Türkiye'de 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 3,7 milyon işletme bulunmakta ve bunların 1,5 milyonu perakende sektöründe faaliyet göstermektedir. 2023 yılında ticaret hacmimiz 59,3 trilyon Türk lirası olurken, perakende ticaret hacmi 10,5 trilyon Türk lirasına ulaşmıştır. Perakende sektörünün gıda perakendeciliği de yüzde 17'lik bir paya sahiptir. Organize perakendecilik, her geçen gün daha fazla pazar payı elde etmektedir."

Değişiklikler Gerekiyor

Bakan Bolat, perakende ticarette rekabet ilkelerinden sapmadan, daha iyi işleyen ve daha adil bir tedarik zinciri oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu amaçla, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un iki maddesinde değişiklikler yapıldığını ifade etti. Bolat, "Ticaretin adil, şeffaf ve sürdürülebilir olması için bu değişiklikler gerekmektedir. Uzmanlarımız ve saha verileri doğrultusunda bu adımları attık" dedi.

Haksız Ticari Uygulamalar Yasaklandı

Bolat, Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "Kalite standartlarının sağlanması amacı dışında, taraflardan birinin başka bir gerçek veya tüzel kişiden mal veya hizmet teminine zorlanması, kampanya maliyetlerinin kampanyalı satış yapmak istemeyen tarafa yansıtılması, tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ticarî ilişki koşullarının sözleşme ile belirlenmemesi, tek taraflı değişiklik yapma yetkisi veren sözleşme hükümleri, ürün talebini etkileyen hizmetlerin sözleşmede yer almaması gibi haksız ticari uygulamaları yasakladık. Ayrıca, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik siparişlerin teslim tarihinden önceki 30 gün içinde iptal edilmesi ve bozulma maliyetlerinin karşı tarafa yansıtılması gibi uygulamaları da yasakladık" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: DHA