Edirne'den Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'nda 400 TIR ve 100 yolcu aracına hizmet verecek TIR parkının açılışını yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2022 yılında ihracatımızın yüzde 59'u deniz yoluyla, yüzde 31'i kara yoluyla, yüzde 8'i ise hava yoluyla yapılmıştır. Aynı yıl Avrupa'ya yapılan ihracatımızın da yüzde 37,5'i kara yoluyla gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla kara yoluyla yapılan ihracatta, gümrük kapılarımız ve bu kapılarımızın altyapısı büyük bir önem taşımaktadır" dedi.

Evde Boynu Ve 3 Parmağı Kesilmiş Cesedi Bulundu Evde Boynu Ve 3 Parmağı Kesilmiş Cesedi Bulundu

Bakan Bolat, Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'nda yeni yapılan UMAT İpsala İbrahim Girgin TIR Parkı ile modernize edilen Pazarkule Sınır Kapısı'nın açılış törenlerine katılmak üzere Edirne'ye geldi. Bolat, programına İpsala ilçesinden Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'nda yeni yapılan TIR parkının açılış törenine katılarak başladı. Edirne Vali Vekili Sıdkı Zehin, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bölgedeki oda ve borsa başkanların katıldığı açılışta konuşan Bolat, Türkiye'nin hedefleri bulunduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi

"Ülkemizin 2023 yılı hedefleri ve 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu çerçevesinde politikalarımızı belirliyor, küresel gelişmeleri takip ediyor, iç ticareti düzenlemek ve ihracatımızı artırmak için çalışıyoruz. Ülkemiz, doğu-batı ticaret ekseninde kıtaları birbirine bağlayan kara, hava, deniz ve demir yolu ticaret koridorları üzerinde yer almaktadır. Bu avantajlı konumundan hak ettiği faydayı sağlaması ise liman ve taşıma altyapılarının kapasitesinin artırılması, gümrük işlem ve geçişlerinin kolaylaştırılmasına bağlıdır. Son 20 yılda ülkemizin eksik kalan kara yolu, demir yolu, havalimanı ve liman altyapısını büyük bir gayretle tamamlamaya çalıştık, aynı gayretle 'Türkiye Yüzyılı'nda da çalışmaya devam ediyoruz. Bilindiği üzere, ülkemiz ihracata dayalı büyüme modelini benimsemiştir. İhracatımızın gayri safi yurtiçi hasıladaki payı, 2022 yılında yüzde 28 olmuştur. 2021 yılında 225 milyar dolar olan ihracatımız, 2022 yılında 254 milyar dolara ulaşmış olup, bu rakamın 2023 yılında daha da yüksek seviyelere ulaşması için çalışıyoruz. 2022 yılında ihracatımızın yüzde 59'u deniz yoluyla, yüzde 31’i kara yoluyla, yüzde 8'i ise hava yoluyla yapılmıştır. Aynı yıl Avrupa'ya yapılan ihracatımızın da yüzde 37,5'i kara yoluyla gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla, kara yoluyla yapılan ihracatta, gümrük kapılarımız ve bu kapılarımızın altyapısı büyük bir önem taşımaktadır."