Özellikle biz diyetisyenler diyet programlarında sıkça yazarız, hem ödem atmamıza yardımcı olsun hem de metabolizmamızı hızlandırsın diye.

Ananas, bromelain adında proteinleri sindirici etkiye sahip bir enzim içerir. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan inflamasyon ve ödemi de etkili bir biçimde azaltır. Bromelain dokularda meydana gelen ödem ve inflamasyon sonucu ortaya çıkan artrit, sinüzit, gut hastalığı, bademcik iltihabı ya da yaralanma ve burkulmaların iyileşmesine yardımcı olur. Zedelenmiş dokuların iyileşme süresini kısaltabilir. Son yapılan çalışmalar gösteriyor ki Bromelainin anti-inflamatuvar özelliği kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi geçirme ve inme riskini azaltıyor. Antioksidan koruma sağlar ve bağışıklık sistemini destekler. Doğru beslenme ve düzenli egzersizle birleştiğinde selülitlerle savaşabilir.

Ayrıca ananas manganezden ve antioksidan etki gösteren C vitamininden zengin oluşuyla cildi güzelleştirmeye de yardımcı olur. C vitamini dokularda kollajen sentezini hızlandırır ve cildi yenilenmesini sağlar. Günlük C vitamini ihtiyacının %25’ini karşılar.

Ananasın yüksek lif içeriği onu bağırsak sağlığını koruyucu hale getirir. Ayrıca içerdiği çözünür posa ile yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir. Şekerli ve sulu tadı onu diyetlerde daha çekici kılar. Tabi porsiyona dikkat ederek tüketmek de önemli çünkü ananasın glisemik indexi orta derecedir. Diyabetliler insülin direnci olanlar her gün tüketmemeli tüketirken de yanına bir protein kaynağı eklemelidir.

Peki ananası seçerken nelere dikkat edelim ?

Ananas seçerken koyu yeşil yaprakları olmasına özen gösterin, bu taze ve iyi kalitede olduğunun belirtisidir. Özellikle küçük, yeşil ve tombul gözüken ananaslar büyüklerine göre daha tatlıdır. Ananas yıl boyunca üretilmektedir fakat yaz ayları ananasın en çok yetiştiği aylardır. Ananası saklama kabında muhafaza edebilir ya da streçle kaplayabilirsiniz böylece kokusunun diğer yiyeceklerle karışmasını önlemiş olursunuz. Ananas buzdolabında saklanmalıdır. Dilimlediğiniz ananasları buzdolabında 2-4 gün saklayabilirsiniz.

Mevsımsel Değışımler Ruh Halımızı Etkılıyor Mevsımsel Değışımler Ruh Halımızı Etkılıyor

Dyt Selin Çöl Aydın