Bakan Bolat, Uluslararası Çevre İletişim Derneği (UÇİD) tarafından Ankara’da düzenlenen 2. Uluslararası Çevre İletişim Zirvesi’ne katıldı. Zirvede, sürdürülebilir kalkınma, İklim Kanunu’nun etkileri, enerji, ticaret, sanayi ve finans bağlamında ‘Geçiş Vizyonu’ ile Türkiye açısından çevresel düzenlemelerin yönetimi ele alındı.
Bakan Bolat, konuşmasında gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmanın önemine değinerek, “Uluslararası Çevre Konferansı (COP) düzenleniyor ve 2026’da Türkiye ev sahipliği yapacak. Çevresel performans artık sadece sürdürülebilirlik değil, rekabet gücünün temel belirleyicisi konumuna geldi” ifadelerini kullandı.
Avrupa Yeşil Mutabakat Programı’nın 2019’da AB tarafından kabul edildiğini hatırlatan Bolat, Türkiye’nin Gümrük Birliği ve ticaretin yüzde 40’ının AB ile yapılması nedeniyle mutabakata uyum sağlama kararı aldığını söyledi. “Hem rekabet gücümüzü korumak, hem ihracat pazarlarımızı geliştirmek, hem de yeşil ekonomiye olan inancımız nedeniyle bu sürece uyum sağlıyoruz” dedi.
“SKDM, 6 SEKTÖRÜ KAPSAMAKTA”
Bakan Bolat, SKDM’nin çelik, alüminyum, çimento, gübre, hidrojen ve elektrik ürünleri olmak üzere 6 sektörü kapsadığını belirtti. 2023 yılı 1 Ekim’den itibaren raporlama zorunluluğunun başladığını ifade eden Bolat, 1 Ocak 2026’dan itibaren mekanizmanın AB tarafından uygulanacağını söyledi.
“Bu durum ihracat yapan firmalarımız için ciddi mali sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle firmalarımızı eğitim, danışmanlık ve mevzuat uyumu çalışmalarına dahil ettik. AB’nin SKDM’sine uymamız, 10,8 milyar dolarlık ihracatımızı etkileyebilir” dedi.
“AB İLE YAKIN İRTİBAT HALİNDEYİZ”
Bakan Bolat, AB’nin yeşil ve dijital dönüşüm politikalarının döngüsel ekonomiye geçişi de içerdiğini belirtti. Dijital ürün pasaportu gibi uygulamaların hayata geçtiğini vurgulayan Bolat, AB ile yakın irtibat ve diyalog içinde çalıştıklarını söyledi.
Türkiye’nin İklim Değişikliği Kanunu ve Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi ile AB pazarına ihracat yapan sektörlerin 1 Ocak 2026’dan itibaren karbon yükünü azaltma imkanına sahip olacağını kaydetti.
Zirve sonunda, UÇİD Başkanı Sevda Güner, Bakan Bolat’a dünya haritası tablosu hediye etti.





