1082 yılında inşa edilen ve Erbaa’nın tarihine ışık tutan Silahtar Ömer Paşa Cami, Erbaa’nın en eski ve önemli yapılarından biri.

Erbaa’nın tarihi binaları arasında yer alan tutan Silahtar Ömer Paşa Camii’nin özellikleri biliyor musunuz?

 Tarihçi Özcan Arslan gazetemize Silahtar Ömer Paşa Camii hakkında bilgi verdi.

Erbaa'da Bugün (16.05.2024) Vefat Edenler Erbaa'da Bugün (16.05.2024) Vefat Edenler

Arslan, Silahtar Ömer Paşa Camii, Akça eski adıyla Fidi köyündedir. Kasabadan köy olan nadir yerlerin arasındadır Akça Köyü. Camii, Osmanlı dönenimde Selçuklu tarzıyla inşaa edilmiştir.

      Ömer Paşa Camii; sadece Erbaa’nın değil aynı zamanda Anadolu’daki ahşap camilerin sağlam kalabilmiş en güzel ve zengin örneklerinden biridir. Dış cephesi sade bir görünüşe sahip olan camiinin etrafı üç taraftan bir revak sırasıyla kuşatılmış, dıştan da moloz taş örgülü bir avlu duvarıyla çevrilmiştir. Avluya kuzey batıdaki bir kapı ile geçilir. Yuvarlak kemerli, tuğla örgülü ve kirpi saçaklı girişlerden kuzeydeki cümle kapısı olup, diğerlerinden daha büyük tutulmuştur.

     Burası camii girişinin tam karşısına isabet etmektedir. Avlunun kuzeybatı köşesine yakın zamanda bir şadırvan yapılmıştır. Camiyi batı, kuzey ve doğu yönlerinden çeviren revaklar esere diğer ahşap camilerde pek karşılaşılmayan farklı bir görünüm kazandırmıştır. Ahşap desteklerin taşıdığı yine ahşaptan sivri kemerlerden müteşekkil bu bölümün zemini yarım metre yakın yükseltilerek platform şekline getirilmiş tabanı tuğla ile döşenerek destek aralarında bir buçuk metre yüksekliğe kadar parmaklıklarla kapatılmıştır. Yan cephelerdeki kemerlerin iç yüzleri kuzeydekilerin hem iç hem de dış yüzleri mavi ve tonlarının hakim olduğu renkli boyalarla tezyin edilmiş, köşeliklere bitkisel motifler resmedilmiştir’’ ifadelerini kullandı.

I M G 20200106 104354

Muhabir: Murat Berber