GÜNDEM

BAKAN KURUM'DAN EZBER BOZAN AÇIKLAMA: SİYANÜRE GEÇİT YOK

Erbaa başta olmak üzere çevre illerde altın madeni çıkarılması için maden işletmecileri tarafından alınan ruhsatlar uzun zamandır Erbaa’da gündemi meşgul ediyordu.

Abone Ol

Çevre platform ve dernekleri kurulmuş siyanür kullanılarak altın çıkarılacağı öne sürülerek kamuoyu oluşturma çalışmaları gerçekleştirilmişti. Bir yıla yakın bu gelişmeler takip edilirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığından şaşırtıcı bir açıklama geldi. Bakanlığın siyanür kullanarak altın madeni çıkarmaya çalışan maden şirketlerine cezalar kestiği ortaya çıktı. Ezber bozan bu açıklama Erbaa’da bugüne kadar oluşan algının tersine bir durumu ortaya koydu. Doğaya verdiği zararla bilinen siyanürün altın madeni işletilmesi başta olmak üzere madencilik sektöründe uygulanmasına göz açtırılmadığı bildirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, madencilik sektöründe su, toprak, hava konularında yapılan denetimlerde 184 işletmeye 14 milyon liranın üzerinde ceza kesildiğini açıkladı.
Hükümet siyanürlü yöntemle altın madeni işletilmesi başta olmak üzere madencilik sektöründe doğaya zarar verecek uygulamalara göz açtırmıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, altın madenciliğinde arama ve çıkarma aşamalarının hiçbir kademesinde siyanür kullanılmadığını belirterek, "Kalker, kömür, demir, bor gibi madenlerin arınma ve çıkarılma yöntemleri gibi altın da benzer yöntemlerle aranmakta, çıkarılmakta" dedi.
Bakan Kurum, madencilik sektöründe su, toprak, hava konularında yapılan denetimlerde 184 işletmeye 14 milyon liranın üzerinde ceza kesildiğini bildirdi.
6 BİN 500 TONLUK REZERV VAR

Türkiye'de 18 altın işletmesi üretim yaparken, sektör değerlendirmelerine göre 6 bin 500 ton potansiyel rezerv bulunuyor. Türkiye'de bugüne kadar gerçekleştirilen altın projelerine yerli ve yabancı yatırımcılar, arama ve tesis yatırımlarına yaklaşık 2.5 milyar dolar harcadı. Altın üretimi resmi olarak ilk defa 2001'de İzmir-Bergama'da başlarken, son 19 yılda altın üretimi 340 tona ulaştı. Altın madenlerinin çevreye etkileri konusu Meclis gündemine taşındı. Bakan Kurum, siyanürün altın arama ve çıkarma aşamalarının hiçbirinde kullanılmadığını belirterek, "Siyanür altın madenciliğinde altının zenginleştirilmesi, ocaktan çıkarılan tüvenan (doğrudan yataktan alınan cevherin içeriği) cevherden metal altının kazanımı aşamasında kullanılıyor. Zenginleştirme yönteminin seçimi cevherin mineralojik, metalürjik özellikleri değerlendirilerek yapılıyor. Siyanür kullanımının gerçekleştirildiği liç (hidrometalurjik zenginleştirme) yöntemlerinde, bunların atık alanlarında bilimsel yöntemler ve ilgili mevzuat kapsamında tüm önlemler alınıyor" dedi.