Erbaaspor Taraftarının 2. Lig Heyecanı Erbaaspor Taraftarının 2. Lig Heyecanı

Bağcılık sektörünü tehdit eden bir zararlı olarak öne çıkan Bağ Yaprak Uyuzu, üreticiler arasında endişeye neden oluyor. Uzmanlar, bu küçük zararlının gözle görülmese de yapraklara verdiği hasarın büyük olduğunu vurguluyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan bağ uzmanları, Bağ Yaprak Uyuzu'nun kışı gözlerdeki tüylerin arasında ve kalın-ince dalların çatlaklarında geçirdiğini belirtti. İlkbaharda yaprakların açılmasıyla birlikte zararlının yeni oluşan yapraklara geçerek beslenmeye başladığı ve yılda 7-8 döl verdiği kaydedildi.

Uzmanlar, zararlının yaprakların alt yüzünden emmesi sonucu önce beyaz renkte alanlar oluştuğunu, daha sonra üst yüzeyde kabartıların meydana geldiğini ve tüylerin oluştuğunu söyledi. Tüylü alanların kahverengine döndüğü ve yoğun popülasyonlarda yaprakların üst yüzeyinde de beslenebildiği vurgulandı.

Fotoğraf açıklaması yok.

Bağ Yaprak Uyuzu'na karşı, ilkbaharda 20-25 asma yapraklarında ilk zarar belirtileri saptandığında ilaçlama yapılması gerektiği belirtildi. Kükürt kullanımının bu zararlıya karşı etkili olduğu, ancak kükürt yetersiz kaldığında ek ilaçlama uygulamalarının faydalı olabileceği kaydedildi.

Sektör temsilcileri, Bağ Küllemesi'ne karşı aşırı sistemik fungisit kullanımının Bağ Yaprak Uyuzu popülasyonunu artırdığı konusunda uyarıda bulundu. Bu nedenle, ilaç uygulamalarının dengeli bir şekilde yapılması gerektiği vurgulandı.

İlaçlama dışında, yaprakların üretim sezonu sonunda %70-80 döküldükten sonra ve bahar döneminde budama yapıldıktan sonra, göz uyanmadan önce ilaçlama uygulamaları da öneriliyor. Uzmanlar, bu önlemlerin alınmasıyla Bağ Yaprak Uyuzu'na karşı başarılı bir mücadele sağlanabileceğini belirtti.

Muhabir: Sabriye Er