Şimdi ise bunların yerine geçen yeni gelenekler: Otomatik olarak herkese gönderilen bayram tebrik mesajları, ne çocuklara ne de davulcuya açılan kapılar, sadece aile arasında yenilen yemekler…

Ramazan süresince belirli bir yeme disiplinine alışmış olan mide ve bağırsak sistemi eğer bayram günlerini ağır geçirirsek yorulur, tansiyon dengesizleşir ve özellikle diyabet, obezite gibi sağlık sorunu olanlar için Bayram coşkusu yerini sıkıntılı günlere bırakabilir.

Ne olacak şimdi, dolmalar, bayram ekmekleri, ev baklavaları yenmeyecek mi ?

Mutlu ve huzurlu bir ruh halinde yediğiniz baklava ile huzursuz ve sinirli halinizde yediğiniz baklava arasında kalori farkı var desem inanır mısınız ?

Evet var… Çünkü 2. Beynimiz olan bağırsaklardan salgılanan mutluluk hormonları vücudumuza aldığımız besinlerin sindirimini etkileyecek. Stres halinde ise o kalori artacak. Eski coşkunun yerini hoş bir hüzün bıraksa da biz yine bayramı bayram gibi yaşamaya çalışalım…

Uzmanından Soğuk Algınlığı Salgınına Karşı Alınabilecek Önlemler Uzmanından Soğuk Algınlığı Salgınına Karşı Alınabilecek Önlemler

Gelin biz aile arasında çok da abartılmamış hoş sohbet eklenerek daha da lezzetli doyurucu sofralar hazırlayalım… J


İşte daha sağlıklı bir Ramazan Bayramı geçirmeniz için öneriler;

1. Bayram gününe aç karnına 1 bardak limonlu elma sirkeli su ve hafif bir kahvaltı ile başlayın: Ramazan ayı boyunca değişen öğün saatleri yerini bayramın ilk günü eski beslenme düzenine bırakır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamak sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Gün içerisinde daha fazla besin tüketeceğinizi göz önünde bulundurarak hafif bir kahvaltı ile bayram gününü karşılayabilirsiniz. Tam buğday ekmeği, peynir,yumurta, bol yeşillikler, domates, salatalık, zeytin gibi klasik türk kahvaltımızı yapabiliriz fakat bayram ekmeklerimiz de özeldir J eğer ki cevizli zeytinli ekmekler pişirmeyi planlıyorsanız kahvaltıda zeytin tüketmeyebilirsiniz ve ekmekleri büyük dilimler halinde değil de avuç kadar dilimleyip sınırlı tüketebilirsiniz.

2. Bayram ziyaretlerinde kızartılmış, çok tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durmanızda yarar var. En sağlıklı olanı bu dönemde de az ve sık beslenmeye devam etmek ve besin çeşitliliği yanında porsiyon kontrolüne dikkat etmektir. Ara öğünlerde badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler ve taze meyveler tüketerek ana öğünlerde daha fazla besin alımının önüne geçebilirsiniz.

3. Bayram günlerinde çay kahve tüketimi artmakta su tüketimi ise düşmektedir. Oysa yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı içerisinde günde en azından 1,5-2 litre su içilmesi gerekir. Bayramda en çok unutulan bu içecek, sindirimi kolaylaştırmaya, vücudun ısı dengesini ayarlamaya ve en önemlisi de zararlı maddelerin vücuttan daha kolay uzaklaştırılmasına ve sizi tok tutmaya yardımcı olur. Sıvı tüketiminizi artırmak isterseniz, çorba, ayran, cacık, taze sıkılmış meyve suları ve içerisine sadece limon ve nane yaprakları ekleyeceğiniz aromalı sularla su içmeyi keyifli hale getirebilirsiniz.

4. Sağlıklı sindirim sistemi için Bayram’da da lifli-posalı beslenin: Ramazan ayı boyunca sindirim sistemi sorunları yaşadıysanız, eski beslenme düzeninize geçtiğinizde bu sorunları daha çok hissedebilirsiniz. Özellikle lif-posa içeriği yüksek olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller ve bulgur ile tam tahılları bayram sofralarınızın baş tacı yapabilirsiniz. Yoğurt, ayran, kefir ve cacık gibi bağırsak floranızın sağlığını geliştirecek besinleri hem ana yemeklerde hem de ara öğünlerde meyve ve kuruyemişlerle karıştırarak tüketebilirsiniz.

Herkese sağlıklı huzurlu mutlu bayramlar diliyorum sevdiklerinizle beraber…

Diyetisyen Selin Çöl Aydın

Editör: TE Bilişim