Erbaa’da  2 yıldır Fizyoerek bünyesinde fizyoterapistlik ve pilates eğitmenliği yapan Elif Usta klinik pilatesi ve yaptıkları çalışmaları anlattı. İlçede hizmet veren Fizyoerek’e son zamanlarda en çok bel, boyun ağrısı ve son zamanlarda duruş bozukluğu şikayetiyle hastaların başvurduğunu kaydeden Usta 4 fizyoterapist ile birlikte hizmet verdiklerini söyledi.

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, Ben Elif Usta, Ocak 1994 Tokat doğumluyum, Erbaa’lı bir anne-babanın kızıyım. İlkokul eğitimimin bir kısmını Tokat’ta bir kısmını Erbaa’da okudum. Liseyi Amasya’da üniversiteyi ise Denizli Pamukkale üniversitesinde tamamladım. 2018 senesinde fizik tedavi rehabilitasyon bölümünden mezun oldum ve 2 yıl denebilecek bir süredir Erbaa’da Fizyoerek bünyesinde fizyoterapistlik ve pilates eğitmenliği yapıyorum.

Fizyoterapist nedir neler yapar?

Kısaca üniversitelerin 4 yıllık Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünden mezun olmuş, yaralanma, kas-iskelet rahatsızlıkları, ortopedik ve nörolojik kaynaklı bir çok hastalıktan kaynaklanan, hekim tarafından teşhisi konulmuş hastalıkların rehabilitasyon programı hazırlayan ve uygulayan kişilere fizyoterapist denir diye tanımlayabiliriz.

Uzmanı Uyardı: Çocuğunuza Öz Güven Aşılayacağım Derken Zarar Verebilirsiniz Uzmanı Uyardı: Çocuğunuza Öz Güven Aşılayacağım Derken Zarar Verebilirsiniz

Fizyoterapistler mezun olduktan sonra hastaneler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ya da fizik tedavi klinikleri gibi çeşitli yerlerde çalışabilirler. Ben seçimimi son zamanlarda çokça adından söz ettiren ve gerçekten fizik tedavinin kıymetli bir alanı olan klinik pilatesten yana yaptım. Fizyoerek bünyesinde hem fizik tedavi seansları hem de klinik/reform er(aletli) pilates seansları yapıyorum. Kendimi bu alana daha yakın hissettim ve gerekli eğitimleri aldıktan sonra kendimi burada buldum ve çok sevrek yapıyorum işimi.

Peki, klinik pilatesin normal pilatesten farkı nedir? Ve aletli pilates dediniz kısaca bahseder misiniz?

Normal pilateste sağlıklı bireylerle kas gruplarını kuvvetlendirme ve esnetmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Daha kuvvetli, esnek ve sağlıklı bir vücut için tüm kas gruplarına yönelik çalışıyoruz. Fakat klinik pilateste kişi bir şikâyetle geliyor. Örneğin; bel fıtığı ve egzersizleri daha çok bu rahatsızlığın tedavisine yönelik yapıyoruz diyebilirim.

Halk arasında aletli pilates olarak reform er pilates ise pilatesin özel bir aletle yapılan şekli aslında. Kısaca daha fonksiyonel ve rahat bir şekilde egzersizleri yapmamızı sağlıyor.

Günlük ortalama kaç hasta geliyor kliniğinize?

Kliniğimizde ben dahil 4 fizyoterapist çalışıyoruz. Ben daha çok pilates kısmından sorumluyum ama hem fizik tedavi hem de  pilates seansları toplam değerlendirirsek herhalde günlük ortalama 20 civarı danışan/hastayla ilgileniyoruz diyebilirim.

Son zamanlarda en çok hangi şikâyetle geliyor hastalar?

Genel anlamda hastaların büyük çoğunluğu bel,boyun ağrısı şikayetiyle başvuruyor. Eminim sorsam sizin de mutlaka hayatınızın bi döneminde bel ya da boyun ağrısı şikâyetiniz olmuştur. Ama son zamanlarda özellikle postür(duruş) bozukluğu şikâyetiyle gelen danışan sayısında belirgin bir artış var diyebilirim. Bunun da sonuçlarında sorun yine bel-boyun ağrısına çıkıyor aslında. Yine kişinin ihtiyacına göre fizik tedavi veya pilates seanslarıyla bu problemleri tedavi etmeye çalışıyoruz .

Peki, nedir duruş bozukluğu neden olur kısaca bahseder misiniz?

Ben aslında bu konuya başka bir sayıda köşe yazısı olarak daha ayrıntılı değinmek isterim ama kısaca bahsedeyim. Özellikle masa başında uzun süre geçiren ofis çalışanlarında, öğrencilerde ya da uzun saatler boyun öne eğik biçimde telefonla uğraşan kişilerde ya da yanlış kas yüklenmeleri sonucu kişide bir süre sonra kendini göstermeye başlayan boyun kavisinin kaybolmaya, düzleşmeye başlaması, sırtın kamburlaşması ve ya bel çukurunun aşırı artıp/azalması şeklinde tanımlayabiliriz.  Egzersizle ilgili kas gruplarını kuvvetlendirip esneterek daha sağlıklı ve doğru bir duruş elde edilmesini sağlıyoruz.

Son olarak çokça merak edilen bir soru yöneltmek istiyorum. Doktorun ameliyat olmadan iyileşemezsin dediği bir hastayı fizik tedaviyle iyileştirdiğiniz oldu mu?

Yani bu soruya sanırım politik bi cevap vermem gerek.  Çok derine inmeden şöyle örneklendirebilirim; aslında bi çok insanda belde ya da boyunda fıtıklaşan diskler var. Bunlar her zaman illa ki ağrı yapacak diye bir şey yok. İnsan vücudu gerçekten çok karmaşık bir yapı. Bazen ağrı şiddetli olduğu ve diskte fıtık gözlemlendiği zaman doktorlar direkt olarak çözümü ameliyatta bulabiliyorlar. Bu şekilde ameliyattan çekinip bize başvuran ve ağrının daha farklı durumlardan olduğunu saptadığımız ve tedavi ettiğimiz hastalar oluyor. Bu durumu diz, omuz, boyun ağrısı gibi durumlarda gözlemlediğimiz oluyor bazen. Fizik tedavinin bir amacı da budur.

Editör: TE Bilişim