Kilo verme ve diyetler üzerine her sene yeni bilgiler, popüler diyetler ortaya çıkmakta. Son zamanlarda sıkça sorulan ve uygulanan Aralıklı Oruç da bunlardan biri. Bu beslenme şeklini merak edenler için, gelin aralıklı orucu birlikte inceleyelim.

ARALIKLI ORUÇ (INTERMITTENT FASTING)

‘’Intermittent Fasting’’ yani Aralıklı Oruç, beslenme ve açlık dönemleri arasında geçiş yapılan bir beslenme modelidir. Aralıklı Oruç diyeti; temel hedefinin, besinlerin tüketildiği zaman dilimini düzenlemek olduğu beslenme yöntemidir. Aralıklı Oruç, bir diyet çeşidinden çok beslenme düzeni olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde popülerleşmeye başlayan bu yöntem aslında eskiden beri dinlerde var olan oruç ibadeti ile benzerlik göstermektedir. Tıpkı dini nedenlerle yapılan oruç gibi belli bir süre aç kalma üzerine dayanmaktadır.

Aralıklı Oruç beslenmesinin birkaç yöntemi bulunmaktadır.

  • 16:8 Yöntemi: En yaygın kullanılan yöntemdir. İki öğün beslenme olarak bilinmektedir. 8 saatlik yemek yeme sürecini içeren bu program, 16 saat oruç tutarak aç kalmayı hedeflemektedir.

  • Ye-Dur-Ye Yöntemi: Tek öğün beslenme olarak bilinmektedir. Bu beslenme modelinde kişi yemek yedikten sonra 24 saat oruç tutmaktadır.

  • 5:2 Yöntemi: Bireyler, haftanın 5 günü normal beslenme düzeninde beslenirken, haftanın ardışık olmayan 2 gününde ise bayanlarda 500, erkeklerde ise 600 kalori alınarak günlük kalori ihtiyacı tamamlamaktadır.

Aralıklı orucun en popüler yöntemlerinden biri, 16-8 yöntemidir. Uygulaması oldukça pratiktir. IF sistemini uygulamamızın uygun olacağı danışanlarımda, genelde bu yöntemi tercih ediyorum. Gelin bu yöntemi daha detaylı biçimde inceleyelim.

16-8 IF Diyet Programı Nedir?

2023'te 804 Milyon Muayene Gerçekleştirildi 2023'te 804 Milyon Muayene Gerçekleştirildi

16-8 IF Diyetinde, mantık oldukça basittir. Besinlerin tüketim aralığı 8 saat içerisine sınırlandırılır. Geri kalan 16 saatte ise kalori içeren herhangi bir besin tüketilmez. Bu sayede öğünlerin saatleri konusunda oluşacak kafa karışıklığı da ortadan kaldırılmış olur, çünkü 8 saatin dışına kesinlikle çıkılmaması gerekir. Öğün sayısı değişken olmakla birlikte, genelde ana ve ara öğünler toplamında 3-4 öğün olması tercih edilmektedir.

IF Diyet Programının Faydaları Nelerdir?

 

IF diyet programları, popülerlikleri arttıkça birçok araştırmaya da konu olmuştur. IF diyet programlarının en gözle görülür faydası, öğünlerde zaman kontrolünü sağlamasıdır. Süre konusundaki kısıtlamadan dolayı kişiler, öğünlerin saatini ayarlamada kolaylık yaşamakta ve bu programlar öğün hazırlamak açısından da kolaylık sağlamaktadır. Yapılan birkaç çalışmada, IF diyet programlarının öğün sayısından dolayı iştahı azalttığı ve metabolik hızı artırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca açlık kan şekerini düzenleme üzerinde de olumlu etkisi olduğu yine birkaç çalışmada saptanmıştır.

IF Diyet Programlarını Kimler Uygulayamaz?

Çoğu yararı sebebiyle, ben de, uygulanabilir olduğu sürece IF diyet programlarının denenmesinin kişi üzerine olumlu etkileri olduğunu düşünüyorum. Ancak herkes için bu diyet programları uygun olmayabiliyor. Diyabeti olanlarda, insülin direnci ya da hipoglisemi durumlarında, hamilelikte ve emziren annelerde, tansiyon problemi olanlarda, yeme bozukluğunda ve düzenli ilaç kullanımında uzman görüşü alınmadan uygulanmamalıdır.

Unutmayın, beslenme programları KİŞİYE ÖZEL olmak zorundadır, başkası için uygun olan bir liste, sizin için uygun olmayabilir. Her koşulda, beslenmenizi düzenlemesi gereken kişiler, diyetisyenlerdir.

Okuduğunuz için teşekkürler, umarım beğenmişsinizdir. Erbaa Kelkit Gazetesi Ekibine, birlikte çalışma imkanı sağladıkları için teşekkür ediyor, sizlere sağlıklı günler ve keyifli diyetler diliyorum.

                                                                      

                                                                                                                                                                         

Editör: TE Bilişim