Kilo denetimi için bir klinikte kontrol altına alınan kişilerin büyük kısmı hedefledikleri kiloya ulaştıktan sonra koruma kısmını yani en önemli bölümü yeterince önemsemezler. Bu durum, verilen kiloları geri çağırabilmek için iyi bir bahanedir. 6 ay önce hedeflediğiniz kiloya ulaştıysanız ve 6 ayda bu vücut ağırlığının 1-1.5 kg altı veya üstünde gidip geliyorsanız başarılısınız demektir. 1,5 kg’dan daha fazla artış olduysa, hala düzeltemediğiniz yanlış yeme davranışlarına sahipsiniz ve kaloriyi çok hızlı yükseltiyorsunuz demektir. Kontrollü ve düzenli ilerlediğinizde aylar sonra bağlılık hissettiğiniz için değil, sadece aylık kontrole geldim diyerek huzurla diyetisyeninizin kapısını çalabilirsiniz. 

Püf Noktalar 

• Kilo verme programında başarılı olduğunuz haftaların listesini çıkarın. Hangi hafta kaç kilo vermiştiniz ? En başarılı hafta ne yemiştiniz ? Ve ne kadar spor yapmıştınız. 

• Bir de tam tersini not alalım. Kilo veremediğiniz veya aynı yerde kaldığınız haftalar neler olmuştu ? Sebebi moral bozukluğu, uykusuzluk, az yeme, çok kaçırma vb ne varsa not alın. 

• Şimdi bu listeye bir liste daha ekleyeceğiz. Sevdiğim besinler, yemekler ve içecekler. Bu sizin keyif listeniz. Bu listeye özlediğiniz ne varsa not alın. Her hafta bir gün seçin. Örneğin her Cumartesi keyif listenizden 1 porsiyon diyetinize ekleyin. 1 ay sonra kontrol vakti. Aynı kiloda mısınız? Evet ise yola devam. Ayda bir kontrol zamanı. Bir artış yaşamıyorsanız bu şekilde haftada bir kendinizi serbest bırakarak ilerleyebilirsiniz. En zor kısmını atlattınız demektir. 

• Tabi ki ilk 2-3 ay listedeki gibi yemeye devam edeceksiniz. Fakat sonra aksamalar olacak. Hatta bazı günler 2-3 dilim ekmek fazla yiyeceksiniz. Bazen meyveniz sadece 1 porsiyon kalacak. Ama burda önemli olan sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızdan kopmamanız. 

• Kiloda artış olursa; koruma içinde bazen üst üste gelen sosyal aktiviteler veya herhangi bir sebepten dolayı hareketsiz kalmanız kilo almanıza neden olabilir. Koruma programı içinde 1 kg alma hakkınız var. 1 kgdan fazla artış olursa 1 hafta diyet listenizdeki gibi beslenebilirsiniz. Sıvı tüketiminize, hareketinize dikkat edebilirsiniz.

Tartı için değil yaşamınız için sağlıklı beslendiğinizi unutmayın

Kilo vermenizin başarısı, kiloları korumakla devam eder. Ve en önemli şey kilo verirken bunu kendi sağlığınız için yaptığınızı düşünmektir. Yani yediğiniz besinlerin sağlıklı olması ve günlerce yediklerinizin miktarına, büyüklüğüne dikkat ediyor olmanızın tek nedeni biraz daha zayıf olmak değil, sağlığınızı tehdit eden yağ fazlalıklarınızı üzerinizden atmaktır. Sadece diyet değil egzersize bakışınız da bu yönde olmalıdır ki yaptığınız yürüyüşler sizin yaşam tarzınız haline gelebilsin. Ve zayıflama dönemi bittiğinde koruma döneminin keyfi, “Ben sağlıklı besleniyorum, egzersiz yapıyorum ve artık canım ne isterse yiyorum! Çünkü ne zaman ne yiyebileceğimi biliyorum.” Demektir. Bu yüzden, zayıflama döneminde aldığınız beslenme eğitimine çok önem verin neden tartışmanız gerektiğini ve gerekmediğini düşünün. 

Kendinizi tanımak, sağlıklı ve size uygun doğru bir beslenme ve egzersiz programıyla ilerlemek tartıya çıkmanızı kolaylaştırır. Hatta kolaylaştırmamak kalmaz düzenler. Ne sürekli tartıda olursunuz, ne de onsuz

Siz olması gerekeni yapın, tartıda hep gülümsüyor olacaksınız…