İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü'nden Doç. Dr. Şölen Kipöz, moda tasarımcısı Hatice Gökçe ile birlikte hazırladıkları "Yükü Omuzlamak" adlı tekstil yerleştirmesiyle bienalde yer aldı. Kipöz, eserde bölgeye özgü motifleri işleyerek atık kumaşlardan geri dönüştürülmüş elyaflar kullandıklarını belirtti. "Bölgede, tarih boyunca kadının inşa edici, şifa verici ve hayatı devam ettirici bir rolü olduğu biliniyor. Biz de çalışmamızda bunu yansıtmak istedik," dedi.

Bienal, LAM Derneği'nin koordinasyonunda ve SANKO Holding'in ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. 20 farklı ülkeden 53 sanatçının katıldığı etkinlikte, Kipöz ve Gökçe’nin yanı sıra birçok tanınmış sanatçının eserleri de yer alıyor. Bienal, 8 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kipöz, Adıyaman'da geçirdikleri iki hafta boyunca bölge halkının kendileriyle yakından ilgilendiğini ifade etti. "Bölgenin kadınları, tarih boyunca kendilerini hep motiflerle ifade etmiş. Yükü omuzlayan, ama kırılgan yaşamlarına rağmen şifalandıran güçlü kadınların yaşamın sürekliliği için umut oluşturduğunu aktarmak istedik," dedi.

Bölge Esnafıyla İşbirliği

Müebbet ve 150 Yıl Hapis Talebi Müebbet ve 150 Yıl Hapis Talebi

Kipöz, eseri oluştururken yerel zanaatkarlar ve esnafla ortak çalıştıklarını belirtti. "Eserin yüzey tasarımındaki dijital baskıyı Adıyaman’da yaptırdık. Bölgedeki tanınmış semercilerle ve terzilerle işbirliği yaptık," dedi. Bu süreçte deneyimlerin paylaşıldığını ve bir kültür transferi yaşandığını vurguladı.

Etkileyici Bir Atmosfer

Bienal eserlerinin, Adıyaman'ın kültürel mirasını oluşturan tarihi mekanlarda sergilendiğini aktaran Kipöz, "İki hafta boyunca sadece eserimize odaklandık. Yerel bienal gönüllülerinin rehberliğinde, bölgenin yerel özelliklerinden etkilenerek üretim yaptık. Bu açık alan sergisi Türkiye’de bir ilk," ifadelerini kullandı. Mekanların güzelliği, eserlerin sergilendiği anda etkileyici bir atmosfer oluşturduğunu belirtti.

Kaynak: DHA