Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması'na ilişkin kanununda yer alan son başvuru tarihi 31 Ağustos 2021 olan vergi yapılandırma süresi 1 ay daha uzatıldı.

İlk Taksit 1 Aralık’ta Ödenecek

Borçların yapılandırılması sonrasında ilk taksit ödeme 30 Eylül 2021'den 31 Ekim 2021'e uzatılmış oldu

Ölümlü Kazaya Karışan Kayserispor Başkanı Çamlı: Kırmızı Işıkta Geçip Aniden Önüme Geldi Ölümlü Kazaya Karışan Kayserispor Başkanı Çamlı: Kırmızı Işıkta Geçip Aniden Önüme Geldi

 Geçtiğimiz günlerde gazetemize özel açıklama yapan Erbaa Vergi Dairesi müdürü Volkan Pesen, 7326 sayılı yapılandırma kanunundan bahsederken şu ifadeleri kullanmıştı: “7326 Sayılı Kanunla vergi borçlar, idari para cezası, SGK borçları ve bazı ceza ile zamlara yeniden yapılandırma geldi. Bir kısım cezaların silinmesi, gecikme faizleri ve gecikme zamlarının silinerek yerine yurt içi enflasyona uygun tüfe tefeye göre ayarlanan kat sayı uygulaması getirildi. Bu uygulamayla borçlar, daha aşağı düşüyor, daha az para ödeniyor hem de taksit seçenekleri sunuluyor. Peşin ödendiği zaman %90’a varan kat sayı indirimleri de oluyor. Yani yapılandırmayla yapılan indirimin ardından peşin ödendiği zaman kat sayı indiriminin olması avantaj sağlıyor, özellikle eski borçlar için. Vatandaşlarımızın bundan yararlanmasını bekliyoruz. Pandemide kazançlar aşağı düştü, vatandaşlar için süreç zor oldu, devlet de bunu görerek tedbir aldı ve vatandaşa ödeme kolaylığı getirdi. Bir kısmını affediyor, bir kısmını yapılandırıyor.”

Matrah Artırımını Tavsiye Ediyoruz

Yeni yapılandırmayla vatandaşa çeşitli alternatifler sunulduğunu söyleyen Pesen, vatandaşlara matrah artırımını tavsiye etti.  Matrah artırımında bulunan mükelleflere matrah artırımında bulundukları dönemlere ilişkin süresinde verilmeyen beyannamelerle ilgili usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının kesilmeyeceğini söyledi. Pesen: “Bazı mükelleflerin geçmiş dönemde yaptığı bazı hatalar olabiliyor. Aldıkları bazı faturalar sahte olma ihtimali oluyor. Stoklarında mal birikip faturalandırılmamış olabiliyor veya alışları faturasız olabiliyor bununla ilgili kanunda vatandaşa çeşitli alternatifler sunuluyor. Stok afları var vatandaş stoğunda bulunan malları vergi dairesine bildirirse onunla ilgili vergisini ödeyerek cezaya uğramadan kayıtları düzeltebiliyor. Veya matrah artımında bulunarak geçmiş dönemle ilgili inceleme yapılmaması sağlanıyor. İnceleme yapıldığında vergi cezaları yüksektir. Mesela Bilerek sahte fatura kullanılmasının verginin 3 katı kadar cezası vardır. Matrah artımı bulunulduğunda vergi müfettişleri matrah artırımında bulunan yılla ilgili inceleme yapmıyorlar. Bunun da şartı var yapılan matrah artırımının ödenmesi gerekiyor. Biz vatandaşlarımıza matrah artırımını tavsiye ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim