Törene Vali Dr. Ozan Balcı’nın yanı sıra Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Çoban, TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Erol Duyum, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu tarım teşkilatı yetkilileri ile rektör yardımcıları akademisyenler ve fidan üreticileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan törende Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve Proje Sorumlusu Prof. Dr. Adem Yağcı proje ile ilgili bilgi verdi.

Vali Dr. Ozan Balcı,  yaptığı konuşmada tarım memleketi Tokat' ta tarım adına çok güzel işler yapıldığını söyledi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin de  çok güzel projeler yürüttüğünü ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, "Üniversitemiz akademisyenleriyle birlikte Türkiye’ye çok büyük değer üretiyorlar, Tokat'a da değer üretiyorlar. Tokat’ın önemli bir hareket noktası ve lokomototifi diye düşünüyorum. Hepsine çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

Tokat'ta Çok Güzel Çalışmalar Yapılıyor

Tokat'ın 3 nehri ve 7 ovasıyla, müthiş toprakları ile tarım memleketi olduğunu kaydeden Vali Dr. Ozan Balcı, şunları söyledi. "Tokat'ta çok güzel çalışmalar yapılmış, yapılmaya da devam ediyor. 2 yıl içerisinde sadece 2800 dönüm asma bahçesi dikildi, bu sene 3000 bin dönüm daha dikeceğiz. Bunları  Tarım Bakanlığının kaynakları, Özel İdare kaynakları, yerel kaynaklar ve diğer kaynakları birleştirerek yapıyoruz. Tarım Teşkilatındaki arkadaşlarımız çok iyi çalışıyorlar.  Bunu çok önemsiyorum. Bu çalışmalara Özel İdare de çok büyük destek veriyor. Tarıma karşı uyumu ve enerjisi yüksek bir çalışma var ilimizde, Tokat için bir avantaj diye düşünüyorum.

2 yılda sadece 1500 dönüm çilek bahçesi kuruldu, bunu 5000 dönüme çıkarmayı planlıyoruz.  Erbaa’da çiçekçilerimiz için 1000 dönümlük sera kuruyoruz. Niksar ilçemizde  topraksız tarım için sıcak su çıkarmaya çalışıyoruz. 2000 dönümlük bir alanda, Termal suyla beraber topraksız tarım yapılacak ve müthiş bir şey olacak.

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var projemiz devam ediyor. 2 yıl ödemesiz, 7 vadeli, 0 faizli  koyun veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde 50 bininci koyunun dağıtımını gerçekleştirdik. Bu proje, Tokat’ın projesi ve Türkiye’ye örnek oldu. Bunu Tokat’taki arkadaşlarımız üretiyorlar. Bunu çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Yine İl Özel İdaremiz kaynaklarıyla birçok proje yürütüyoruz.  4 milyon fidan yetiştiriyoruz şu anda. Bunun sadece 1 milyonu ceviz ve  500 bin adeti dikildi, 450 bine yakın kiraz var, 100 bine yakın vişne, 100 bine yakın şeftali, elma ve aklınıza  gelebilecek bütün meyveler, alıçından hünnapına kadar 4 milyon fidan önümüzdeki sonbaharda toprakla buluşmuş olacak.

Havalimanımız yakında bitiyor. Havalimanının bitmesi yaklaşık 3-4 saat içerisinde 1,5 milyarlık bir nüfusa hitap edebilmek demek. Gıdada stratejik bir sektör olarak öne çıkmaya başladı. Tokat da tarımın başkenti olarak avantajlı bir şehir bence.  Çünkü her şey müthiş. Hava var, su var, toprak var,  yok yok. Bizim de şehrin ufkunu açmamız, yönlendirmemiz ve liderlik yapmamız lazım. Bürokrasi ile, üniversite ile, çiftçiler ile, tarım teşkilatının paydaşları ile bizler uyumlu birliktelikle vatandaşlarımızın özellikle çiftçilerimizin zenginliğinin 2-3 katına çıkacağını düşünüyorum.

Hedefimiz Gıda OSB ve Tarım  Teknokent Kurabilmek

Hedefimiz Gıda OSB’yi ve  Tarım Teknokenti kurmak. Üniversite, devlet, özel sektör, özel idare birlikteliğini sağlayıp tarım teknokenti kurulması, barajlar ve göletlerin tamamlanması, havalimanımızın hizmete açılmasıyla Tokat Türk tarımının parlayan yıldızı olacak. Buna yürekten inanıyorum.

Bilimi, kültürü, sanatı  ve çifçilerimizin geleneksel bilgi birikimini modern yöntemlerle bir araya getirerek tarıma enjekte etmemiz lazım. Ben bu anlamda Tokat’ın bunu başaracağına inanıyorum.

Hedefimiz  Tokat’ı İhracata Dayalı Tarımsal Sanayinin Merkezi Haline Getirmek

Nihai hedefimiz ; Tokat’ı ihracata dayalı tarımsal sanayinin merkezi haline getirmektir. Buradaki üretilen değeri çiftçilerimize yayabilmek ve çiftçilerimizi zenginleştirebilmektir.  Tokat’ın toprakları, bırakın Tokat’ı Karadenizi, Türkiye’nin büyük kısmını beslemeye yeter. "

Düzce'de yolcu otobüsü, bariyerlere çarptı; 17 yaralı Düzce'de yolcu otobüsü, bariyerlere çarptı; 17 yaralı

Vali Dr. Ozan Balcı, Tüplü Asma fidanı dağıtımı projesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek fidanların çiftçilerimize ve memleketimize hayırlı olmasını diledi.

Protokol konuşmalarının ardından 60 bin adet tüplü asma fidanı, Vali Dr. Ozan Balcı ve protokol üyeleri tarafından tarafından fidan üreticilerine dağıtıldı.

Vali Dr. Ozan Balcı, beraberindeki heyetle Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde narince üzüm ıslahı yapılan ve Tokat'ta bağcılık çalışmalarının doğduğu serayı gezdi. Vali Dr. Ozan Balcı, ayrıca Tokat'ta sofralık üzümü geliştirmek amacıyla yetiştirilecek yeni çeşit asma fidanlarını toprakla buluşturdu.

Editör: TE Bilişim