Erbaa’da faaliyet gösteren, İlkim Uslu Tarım Ziraat Mühendisi Çiğdem Uslu Yağcıoğlu yaptığı açıklamada, Fındık bahçelerinin önemli bir zararlısı olan, fındık kozalak akarı gözle görülemeyecek kadar küçük, meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip kozalak şeklini almalarına sebep olur. Deforme olan gözler gelişemediğinden uç kurumaları ve üründe azalma meydana gelir.

“TEMMUZ AYINDAN İTİBAREN TOMURCUKLARDA ŞİŞMELER BAŞLAR”

Avcılar'da Kaldırım Çöktü; Bina Boşaltıldı Avcılar'da Kaldırım Çöktü; Bina Boşaltıldı

Bu zararlıların vücutları ince, uzun, silindir şeklinde, mat beyaz renklidir. Kışı kozalaklar içinde geçirip ilkbaharda yeni açılan yaprak koltuklarındaki ikinci yıl sürecek tomurcuklara girerek beslenme ve üremelerine devam ederler. Temmuz ayından itibaren tomurcuklarda şişmeler başlar, Ağustos ayında ise nohut büyüklüğüne ulaşır. Fındık kozalak akarı fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunmaktadır ve bütün fındık çeşitleri üzerinde beslenmektedirler ve yalnızca fındık bitkisinde zarar etmektedir. Fındık kozalak akarları fındığın sürgün tomurcuklarında, erkek ve dişi çiçeklerinde beslenerek büyük ekonomik kayıplara neden olurlar. Fındık kozalak akarı zararının sonucunda dişi ve erkek çiçekler, tomurcuklar ve kozalaklar dökülerek kuru sürgünler oluşmaktadır.

“FINDIK KOZALAK AKARINA KARŞI EN ETKİLİ MÜCADELE NEDİR”

Fındık kozalak akarına karşı en etkili mücadele şekli mekanik mücadeledir. mekanik mücadele, Kozalakların kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılması şeklinde yapılan bir mücadele yöntemidir. Toplanan kozalaklar kesinlikle yakılmamalı ve gömülmemelidir çünkü kozalakların içinde faydalı akar ve böcekler barınmaktadır. Zaten kuruyan kozalaklar içinde besin bulamayacakları için zamanla ölürler. Kozalakların içerisinde barınan faydalı böcekler ise kozalakları terk ederek faaliyetlerini devam ettirirler. Eğer mekanik mücadele yetersiz kalıyor ve Kimyasal mücadele yapılması gerekiyorsa bahçelerde mutlaka ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-20 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 21-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 30 ocak işaretlenir. Bu ocakların birer dalında ortalama 5 kozalak varsa ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. Kimyasal Mücadele için en uygun zaman akarların göçünün yoğun olduğu, Nisan ayı sonunda başlanıp Mayıs ayı ortalarında, yaprak ve sürgünlerin tamamen ilaçlanacak şekilde uygulama yapılarak bir hafta içerisinde ilaçlama bitirilmelidir. dedi

Editör: TE Bilişim