Gebelik, hayatınızın en özel 9 ayıdır. Anne ile bebek arasındaki bağın kurulduğu bu 9 ayda, bebeğinizin gelişimi için sağlıklı beslenmeniz, gerelen ve önerilen takviyeleri almanız, egzersiz yapmanız ve düzenli aralıklarla kontrole gitmeniz gerekir.

Gebeliğin ilk 7 ayında, ortalama ayda 1 kez olmak üzere kadındoğum muayenesi gerekmektedir. İlk muayenede bebeğinizin olduğu görüldükten sonra; folik asit ve çeşitli vitamin takviyeleri başlanır; genel tarama tetkikleri istenir. Her kontrolde hem ultrasonla bebeğinizin büyüme ve gelişmesi takip edilir; hem annenin genel durumunu değerlendirmek amacı ile ek tetkikler yapılır.

11-14.haftalar arası ikili test; 15-20.haftalar arasında dörtlü test olarak bilinen tarama testlerinde, Down Sendromu gibi bazı genetik hastalıklar açısından değerlendirme yapılır, nöral tüp defekti gibi hastalıklar açısından risk hesaplaması yapılır. Bu tarama testleri ultrason yardımı ile bebeğinizin bazı ölçüleri kullanılarak ve anneden kan alınarak yapılır.

18-22.haftalar arası ise bir kez detaylı (ayrıntılı) ultrason yapılır. Bu muayenede bebeğinizin kalp, böbrek, beyin gelişimi dahil tüm organlarına detaylıca bakılarak bir anomali olup olmadığı taranır.

24-28.haftalar arası ise şeker yükleme testi ile gestasyonel diyabet taraması yapılır. Gestasyonel- yani gebeliğe bağlı oluşan şeker hastalığı, test edilmediği ve gözden kaçtığı durumlarda hem anne için hem bebek için oldukça büyük risk taşır.

7. Aydan itibaren doğum vakti yaklaştığı için muayene sıklıklarınız azalarak doktorunuzun uygun gördüğü şekilde haftada 1’e kadar inebilir.
Gebelerin tüm süreç boyunca en çok dikkat etmesi gereken durumlar ise kanama, ağrı ve bebek hareketlerinde olası azalma durumudur. Bu üç durumda mutlaka en yakın hekime başvurulması gerekir.