Tokat'ta Yaşayanlar İçin Emeklilik Konusunda Bilmeniz Gereken 5 Kritik Bilgi Tokat'ta Yaşayanlar İçin Emeklilik Konusunda Bilmeniz Gereken 5 Kritik Bilgi

“Vatandaşlarımız Yapılandırmadan Yararlanmasını Bekliyoruz”
Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin 7326 Sayılı Kanun 9 Haziran 2021 tarihli ve 31506 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi yapılandırılmasıyla ilgili gazetemize özel açıklama yapan Erbaa Vergi Dairesi müdürü Volkan Pesen 7326 Sayılı Yapılandırma Kanunu’nda bahsederken yapılandırmada matrah artırımının önemini vurguladı. Yapılandırmanın son başvuru tarihi 30 Eylül 2021 olduğunu söyleyen Pesen, “7326 Sayılı Kanunla vergi borçlar, idari para cezası, SGK borçları ve bazı ceza ile zamlara yeniden yapılandırma geldi. Bir kısım cezaların silinmesi, gecikme faizleri ve gecikme zamlarının silinerek yerine yurt içi enflasyona uygun tüfe tefeye göre ayarlanan kat sayı uygulaması getirildi. Bu uygulamayla borçlar, daha aşağı düşüyor, daha az para ödeniyor hem de taksit seçenekleri sunuluyor. Peşin ödendiği zaman %90’a varan kat sayı indirimleri de oluyor. Yani yapılandırmayla yapılan indirimin ardından peşin ödendiği zaman kat sayı indiriminin olması avantaj sağlıyor, özellikle eski borçlar için. Vatandaşlarımızın bundan yararlanmasını bekliyoruz. Pandemide kazançlar aşağı düştü, vatandaşlar için süreç zor oldu, devlet de bunu görerek tedbir aldı ve vatandaşa ödeme kolaylığı getirdi. Bir kısmını affediyor, bir kısmını yapılandırıyor” dedi. 
“Önceki Kanunu İhlal Edenler de Bu Kanundan Yararlanabilir”
Mart ayında sona eren yapılandırmaya 6.500 civarında mükellefin başvurduğunu ve bu yeni yapılandırmaya önceki yapılandırma devam ettiği için bu kanuna müracaat eden mükelleflerin az sayıda olduğunu belirtti. Pesen “Yeni yapılandırmaya şu an için 2 bin civarında başvuru var. Bu kanun kapsamında eski kanunla yapılandırılan borcu da yeniden yapılandırmak mümkün. Önceki kanunu ihlal edenler veya ödeyemeyenler varsa onlar da gelip bundan yararlanabilirler” dedi. 
“30 Milyon Civarında Borç Yapılandırıldı”
Şu ana kadar 30 milyon civarında borcun yapılandırıldığını aktaran Pesen, toplam silinen faizle ilgili ödeme durumu ve seçilen seçeneğe göre farklı olacağından net bir rakam veremeyeceğini söyledi. Pesen “Yapılandırma yapıldığı zaman diyelim ki bin liralık borç 700 liraya düştü kat sayılarıyla beraber. Eğer bu peşin ödenirse 500 liraya kadar düşebilir. Dolayısıyla vatandaşın ödeme seçeneği ve gününe göre rakamlar değişir. O sebepten kesin bir şey söyleyemeyiz” dedi. 
“Matrah Artırımını Tavsiye Ediyoruz”
Yeni yapılandırmayla vatandaşa çeşitli alternatifler sunulduğunu söyleyen Pesen, vatandaşlara matrah artırımını tavsiye etti.  Matrah artırımında bulunan mükelleflere matrah artırımında bulundukları dönemlere ilişkin süresinde verilmeyen beyannamelerle ilgili usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının kesilmeyeceğini söyledi. Pesen: “Bazı mükelleflerin geçmiş dönemde yaptığı bazı hatalar olabiliyor. Aldıkları bazı faturalar sahte olma ihtimali oluyor. Stoklarında mal birikip faturalandırılmamış olabiliyor veya alışları faturasız olabiliyor bununla ilgili kanunda vatandaşa çeşitli alternatifler sunuluyor. Stok afları var vatandaş stoğunda bulunan malları vergi dairesine bildirirse onunla ilgili vergisini ödeyerek cezaya uğramadan kayıtları düzeltebiliyor. Veya matrah artımında bulunarak geçmiş dönemle ilgili inceleme yapılmaması sağlanıyor. İnceleme yapıldığında vergi cezaları yüksektir. Mesela Bilerek sahte fatura kullanılmasının verginin 3 katı kadar cezası vardır. Matrah artımı bulunulduğunda vergi müfettişleri matrah artırımında bulunan yılla ilgili inceleme yapmıyorlar. Bunun da şartı var yapılan matrah artırımının ödenmesi gerekiyor. Biz vatandaşlarımıza matrah artırımını tavsiye ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Editör: TE Bilişim