Taliban’ın Afganistan’da etkili olmasıyla birlikte bölge halkı özellikle de Afganistanlı kadınlar büyük endişe içerisinde. Taliban’ın Afganistan’da yeniden etkili olması üzerine birçok platform Afganistan ve Taliban üzerine düşüncelerini ardı sıra açıkladı. Erbaa Kadın Platformu da Afganistan’da Taliban’ın yeniden etkili olmaya başlaması üzerine Afgan kadınlarının yanında olduklarını göstermek adına basın açıklaması yaptı.

“Dayanışmamız Sınır Tanımaz”

Afganistan’da yaşananların sorumlusu olarak ABD ve emperyalistleri gören Erbaa Kadın Platformu üyeleri, Taliban yönetimini meşru gösterenlerin de bu yaşananlarda sorumlu gören platform kamuoyu ve basına yönelik açıklamasında:“Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız. Dayanışmamız sınır tanımaz. Afganistan’ı bu karanlığa sürükleyenleri tanıyoruz. Afganistan’da yaşanan bu barbarlığın sorumlusu, sözde demokrasi iddiasıyla, emperyalist çıkarları doğrultusunda yıllarca ülkeyi işgal altında tutan, sonrasında terör örgütü Taliban’a teslim eden ABD’dir. Emperyalist çıkarlar uğruna Taliban’a para, silah, eğitim desteği veren devletler bu katliamın sorumlusudur. Afganistan’da istikrarın sağlanması gibi bahanelerle terör örgütünü meşru gösterenler de suç ortağıdır. Bu yıkımın sorumlusu olan emperyalizmin ülkeye vadedebileceği hiçbir şey yoktur.

“Devletlerin Taliban Yönetimini Tanıması Kabul Edilemez”

Afganistan’daki Taliban yönetiminin kabul edilemez olduğunu belirten Erbaa Kadın Platformu konuşmacıları Taliban karşıtlarının can güvenliklerinin olmadığını söyledi. “Afganistan’da Taliban rejimi altında can güvenliği olmadığını söyleyen kadınların çığlığı bütün dünyaya yayılıyor. Artık Afganistan’da kadınlar, çocuklar, sanatçılar, bilim insanları, insan hakları savunucuları kısacası Taliban karşıtı olan hiç kimse için can güvenliği yok. Afganistanlı kadın hakları savunucusu Seraj Mahbuba, ‘dünyanın erk sahibi erkekleri bizim çok büyük emek verdiğimiz bir şeyi yerle bir ettiler. Hepiniz iğrençsiniz’ diyerek sesleniyor” İfadelerini kullandı.

“Laiklik Kadın Hak ve Özgürlüklerinde Vazgeçilmezdir”

Laikliğin kadınların hak mücadelesinde garanti altına alınmasında etkili olduğunu vurgulayan üyeler, özgürlük mücadelesini laiklik ile kazanılacağını belirtti. “Bizler laikliğin kadın hak ve özgürlükleri için vazgeçilmez olduğunun, kadınların temel insan haklarına ulaşmasının koşullarını ancak ve ancak laiklikle garanti altına alınabileceğinin farkındayız. Özgürlüğümüzü ancak emperyalizme ve gericiliğe karşı laiklik ve eşitlik mücadelemizle kazanacağız.”

“Kadınların Dayanışması Ülke Sınırlarını Aştı”

Özgürlükleri için direnen kadınlar tarih yazıyor diyen platform, kadınların dünyanın her yerinde hakları için mücadele ettiğini söyledi. “Taliban’ın Kabil’i devralmasıyla haklarına, hayatlarına sahip çıkmak için mücadele eden kadınların dayanışma çığlığı ülke sınırlarını aştı. Ölümü göze alarak hayatları ve özgürlükleri için direnen, Taliban’a karşı sokağa çıkıp eylem yapan Afganistanlı kadınların direnişi tarih yazıyor. Kadın dayanışmasının sınır tanımadığını gösteren İranlı kadınlar Molla rejiminin baskılarına rağmen Afganistanlı kız kardeşleri için Talibanʼa karşı sokağa çıkarak bir kez daha umudu yeşertiyor. Biliyoruz ki bu tesadüf değil. Çünkü biz kadınlar dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursak olalım hayatlarımız için, haklarımız için direniyoruz.”

“Kız Kardeşlik ve Dayanışmayla Yeni Dünya Kuracağız”

Afganistanlı kadınların sesine ses olmak amacıyla açıklama yaptıklarını dile getiren platform, “Bizler de Erbaa’dan Kabil’e kadın dayanışmasını büyütüyor, sesimizi Afganistanlı kızkardeşlerimizin sesine katıyoruz. Afganistan halkı yalnız değildir. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz. Afganistan kadın orkestrasının 8 Mart marşında söylediği gibi “Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek birlikte yürürsek hayatta kalacağız. Dayanışma ve kız kardeşlikle yeni bir dünya eşit bir dünya kuracağız” ifadelerini kulandı.

Kadın platformu açıklamasının devamında “Adaletin hayat bulduğu eşitlikçi ve özgürlükçü, demokratik bir toplum olma yolunda, kararlı adımlarla yürüyen kadınlar olarak dünyanın neresinde olursa olsun kız kardeşlerimize de çocuklara da insanlık değerlerine de doğamıza da daima sahip çıkacak, tüm zalimliklere karşı dayanışma içinde olacağız, seslerimizi birleştireceğiz. Afganistanlı kadınlarla beraber verilecek mücadelenin, etek boyuna laf edenlere, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden kadın düşmanlarına karşı verilen mücadelenin bir parçası olduğunun farkındayız. Afgan kadınlarının yaşadıklarının aynasında ortak geleceğimize bakıyoruz. Haklarımıza, kazanımlarımıza, yaşamlarımıza, birbirimize sahip çıkıyoruz!

Kadınların hayatlarına, varoluşlarına kastedenlere karşı burada ve tüm dünyadaki kız kardeşlerimizle birlikte yürümeye, Özgür ve korkusuz bir yaşamı kurana dek dünyayı yerinden oynatmaya, Eşit, laik ve özgür bir dünya için burada olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

Tokat'taki Depremde Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin Proaktif Yaklaşımı Tokat'taki Depremde Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin Proaktif Yaklaşımı

Editör: TE Bilişim