Erbaa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Eray Koral Erbaa’da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları çalışmaları anlatan Koral odanın borcunun tamamını ödediklerini yıl sonunda Esnaf ve Sanatkarlar Odasının ilkkez kara geçeceğini belirtti. 2022 Ocak ayında yapılacak genel kurulda yeniden aday olduğunu belirten Başkan Koral ilk 4 yıllarını çıraklık olarak nitelendirdi. Esnaf Odasının kurulduğu günden bu yana ilkkez bu yıl kara geçeceğini açıklayan Başkan Koral şunları söyledi “Erbaa Esnaf ve Sanatkarlar odası başkanlığında 3. yılımızı doldurmuş bulunmaktayız. Seçilmeden önce vaat ettiğimiz şeffaflık ilkesi gereği her yıl yaptığımız açıklamayı bu yıl pandemiden dolayı 6 ay gibi bir gecikme ile bugün gerçekleştiriyoruz. Tüm basın mensuplarına toplantımıza katıldıkları için teşekkür ederim. Görevi devraldığımız 2018 yılında 1680 üyemiz mevcut iken 2021 yılında bugün itibari ile 2262 Esnaf ve Sanatkarımızla Tokat’ın en büyük esnaf odasıyız. 13 Ocak 2018’de göreve geldiğimizde Tokat’ta bulunan 34 tane Esnaf Odasının içinde maddi manevi ve işlev olarak en sonuncu sırada iken 3. Yılın sonunda 2021yılı itibari ile ilk sıralarda bulunmanın onurunu yaşıyoruz. 1976 yılında kurulan Esnaf ve Sanatkarlar Odamızın bütçesi, 40 yıldır ya zarar ediyordu veya denk idi. Biz görevi devraldığımızda yaklaşık 600 bin TL borcumuz vardı. Elhamdülillah, şuan itibariyle tüm borçlarımızı bitirdik. Yıl sonu itibariye inşallah tarihinde ilk defa kar etmiş bir Esnaf Odamız olacak.

BORCUMUZ BUGÜN İTİBARİYLE BİTMİŞTİR

İsrafı önleyip adaletli davrandıklarını borcu bitiridiklerini ifade eden Koral şöyle konuştu: “Değerli basın mensupları, Esnaf ve Sanatkarlarımız, Esnaf Odalarının kurulma amacı; esnaf ve sanatkârlara ile bunların yanlarında çalışanların meslekî ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve meslekî eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplini ve ahlâkını korumaktır. İlk iş olarak Tüm Esnaflarımıza 2018 seçimlerin ardından teşekkür ziyaretlerinde bulunduk. Yönetim kuruluna seçildiğimiz Tokat Esnaf ve Odalar Birliğinde aldığımız karar neticesinde Erbaa’lı Esnaf ve Sanatkarlarımıza, Tokat’a gitmeden, bütün iş ve işlemlerini Erbaa Esnaf Odasında gerçekleştirme imkanı sağladık. Esnafımızı zaman ve masraf israfından kurtardık. 2018-2019-2020-2021 yıllarında Esnaf Odası maddi olarak zirve yaptı. Borcumuz bugün itibari ile tamamen bitmiştir. Biz israfı önledik, herkese adaletli davrandık. Esnafımızın ne bir kuruşuna elledik nede bir kurşuna ellettik. Emanete sahip çıkmak için elimizden gelen gayreti gösterdik.

TÜM ESNAFLARIMIZLA İRTİBAT KURDUK

Koltuğa çakılıp kalmadıklarını esnafın yanında olduklarını belirten Başkan Koral şunları dedi “Koltuğunda çakılıp kalan, esnafa tepeden bakan biri olmadık. Seçildiğimiz ilk günden itibaren esnafımızın arasında olduk, dertleriyle dertlendik, üzüntülerini paylaştık, mutluluklarında biz de mutlu olduk. Tüm esnaflarımızla yılda en az 1 kez irtibat kurduk. Her yıl doğum günlerinde onların mutluluklarını paylaşma imkanımız oldu. 2018 yılında elektrik abone dosyasını Niksar ve Tokat’tan temin eden esnafımız ve vatandaşlarımız Niksar ve Tokat’a gitmeden Erbaa Esnaf odasından dosyalarını temin etme imkanı sağladık. Çeşitli zamanlarda toplantılar düzenleyerek, aynı meslekte olan esnaflarımızı birbirleriyle tanışmak, aralarındaki dayanışmayı ve işbirliğini arttırmak adına bir araya getirdik. Pideci, motosiklet tamircisi, tekel bayi gibi değişik iş dallarında, haftada 1 gün tatil uygulaması gerçekleştirdik. Dönem dönem esnafımıza destek olabilmek için indirim anlaşmaları imzaladık otobüs işletmesi işitme cihazları, düğün salonları gibi merkezlerle sözleşme gerçekleştirip Esnaflarımıza maddi katkıda bulunmaya çalıştık.”

Yerel Seçimlerde Partiler Arası Rekabetin Yoğun Olması Beklenen İller! Yerel Seçimlerde Partiler Arası Rekabetin Yoğun Olması Beklenen İller!

SOSYAL PROJELER YAPTIK

Görev süreleri içinde zor durumda kalan esnaflara destek verdiklerini belirten Koral Şunları söyledi: “Esnafımızı TESK kartla buluşturup yakıttan gıdaya, giyimden ulaşıma indirimlerden faydalandırdık. Medikal Park hastanelerinde yüzde 20’ye varan indirimlerden esnaflarımız faydalanabiliyor. 2018 yılında 240 esnafımıza muhasebe hizmeti veren Esnaf odamız bugün itibari ile 1 650 esnaf ve sanatkarımıza muhasebe hizmeti vermektedir. Basit usul mükellef esnaflarımız yanında sigortalı işçi çalıştırdığında biz göreve başlamadan önce esnaf odasında muhasebe hizmeti verilmiyordu. Biz göreve başladığımızda buna da çözüm bulduk. Basit usul olupta yanında sigortalı işçi çalıştıran esnaflarımıza mevzuata uygun tüm sgk teşviklerinden faydalandırarak esnafımızın yükünü azalttık. Tokat Kosgeb müdürlüğü ile istişareli çalışmalar yapıyoruz. Esnafımızı devletimizin verdiği desteklerden imkanlardan (makine desteği – iş gücü – faizsiz kredi) gibi yararlanmalarına katkı sağlıyoruz. Pandemi süreci girmeden önce mobilya-pimapen (Plastik) meslek dallarında esnaflarımızı fuarlara götürdük. Pademi ile birlikte ara verildi. Hayırlısı ile bu süreç atlatıldığında tüm esnaflarımızı fuarlar hakkında bilgilendirip birlikte katılım sağlıyacağız. Esnaf odası resmi web sitesini güncel hale getirip ek olarak twiter, instagram, facebook gibi sosyal paylaşım ağlarını Erbaalı hemşerilerimiz ve esnaflarımızın hizmetine sunduk. 3 yıllık görev sürecimizle 3 tane esnafımızın evi yandı yine bir başka 2 tane esnafımızın ağır hastalıklardan dolayı sıkıntılı durumda iken esnafımıza odamızın imkanları dahilinde maddi destekte bulunarak esnaf odalarının imece usulü yardımlaşma amacı için kurulduğunu göstermiş olduk. Sosyal proje olarak odamız bütçesinden hiçbir ücret harcamaksızın Esnafımızın, yönetim kurulumuzun ve Erbaalı hemşerilerimizin yardımları ile 2 tane ailemizin ev ve çocuklarının yaşam yerlerini tümüyle değiştirip hayallerine renk kattık.

PANDEMİ DÖNEMİNDE 117 BİN TL ALACAKTAN VAZGEÇTİK

Pandemi sürecinde büyük sıkıntılar çeken esnaflara destek olabilmek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Koral şöyle dedi: “Valiliğinin 70 bin adet, Esnaf Odamızın 30 bin adet olmak üzere temin ettiğimiz 100 bin adet maskeyi Esnaf ve Sanatkârlarımıza ulaştırdık. 25 bin TL düşük faizli krediyi Halk Bankası ve Yeni Erek Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile çalışma yaparak esnaf ve sanatkârlarımıza ivediyle kavuşturduk. Pandemi döneminde muhasebesi bizde olan 650 esnaf ve sanatkarımızın “Yıllık muhasebe ücretinin yarısı bizden” diyerek, aylık 30 TL olan muhasebe ücretini 15 TL’ye düşürdük. Bu çalışmamız ile odamız 117.000,00 TL alacağından vazgeçerek esnafımızın yanında durmuştur. Pandemi döneminde devletimizin vermiş olduğu hibe ve destekler için başvuru yapmakta zorlanan esnaf ve sanatkarlarımıza, odamız tarafından teknik bilgi noktasında yardımcı olunarak maddi destek alması sağlanmıştır. Özellikle Covid-19 pandemi döneminde, Gerek Esnaf Odası olarak gerekse resmi kurumlar ile iletişim halinde ihtiyacı olan esnaflarımıza gıda yardımlarında bulunduk.Fatura ve fişleri, Tokat’tan aldığımız fiyattan, hiçbir kar gözetmeksizin esnafımıza temin ediyoruz. 2018 yılında göreve geldiğimizde 10 TL olan faturayı maliyeti olan 6 TL ye indirdik. Yıl 2021, esnafımıza 3 yıl sonra fatura yine geliş fiyatına 10 lira. Esnafımıza bir söz vermiştik. Borcumuz bittiğinde faturaları ücretsiz vereceğiz demiştik. Şimdi buradan ilan ediyorum; Aidat ve muhasebe borcu olmayan esnafımızın 1 Ocak 2022’den itibaren Erbaa Esnaf ve Sanatkarlar Odamızdan alacağı faturalar ücretsiz olacak.

YENİDEN ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI

2022 Ocak ayında odanın genel kurulunu yapacağını ve yeniden aday olduğunu belirten Koral şöyle konuştu: “Nereye gittiğini bilen kişiye yol vermek için dünya bir yana çekilir. Biz ilk dört yılımızı çıraklık görüyoruz. Tabi ki bir hedefimiz var. En yükseğe erişmek için en aşağıdan başladık. Tokat’taki 34 Esnaf Odası içerisinde maddi ve işlev olarak son sıralardaki Esnaf Odamızı bugün her yönden ilk sıralara taşımış bulunmaktayız. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen tüm Esnaf ve Sanatkârlarımıza, yönetim kurulumuza ve toplantımıza iştirak eden siz değerli basın mensuplarına teşekkür ederim’’dedi.

Editör: TE Bilişim