Erbaa Belediyesi 1942 yılında yaşanan 7,0 büyüklüğündeki Erbaa-Niksar Depreminin yıl dönümü sebebiyle anma programı düzenledi. Düzenlenen program kapsamında AFAD Deprem Simülasyon Tırında öğrencilere deprem eğitimi verildi. Deprem sergisi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eren Yürüdür ve AFAD Tokat İl Müdürü Abdullah Sarıçiçek’in katılımıyla konferanssın da gerçekleştirildiği programda katılımcılara 79 yıl önce yaşanan depremde yaşananlar ve olası depremlerde yapılması gerekenler anlatıldı.
1942 depremini unutturmamak için programı düzenlediklerini ifade eden Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl "3 bine yakın insanımız vefat etti. O dönemde binalar kerpiç, ahşaptı. Bizler tabi buna engel olmaya çalışıyoruz. Yüksek katlı bina olmamasına özen gösteriyoruz. Bu konuda Erbaa çok fazla diğer şehirler gibi yüksek katlı yapıların yapılmasını çok talep eden bir şehir değil. O anlamda da şanslıyız. Bu tarz felaketler yine olursa diye insanları diri tutup unutturmadan, korku salmak değil niyetimiz ama unutmamaya vesile olmak niyetiyle bu programı düzenledik. Korkarak değil de her zaman aklımızda tutarak yaptığımız binaları, kullandığımız malzemeyi ve şehirdeki yapılaşmayı hep depremi düşünerek yaparız" dedi.
79 yıl önce yaşanan Erbaa depremini andıklarını ifade eden Erbaa Kaymakamı İsmail Altan Demirayak ise "Bundan 79 yıl evvel Erbaa’mızda vuku bulan depremin yıl dönümü idrak etmekteyiz. Yitirilen canlarımızı rahmetle anmaktayız. 1942 depreminin her yıl dönümünde Erbaa olarak deprem gerçekliği konusunda bir farkındalık ve bilinç oluşturulması gerektiği kanaatindeyim. Sadece Erbaa değil ülkemizin de bir gerçekliği deprem olmalıdır diye düşünüyorum. Genelde ülkemizin herhangi bir yerinde deprem olduğunda bu olayın can kaybına göre değişmekle birlikte, toplumumuzda irdelenmesi 8 ila 10 günü geçmemektedir. Yılın her günü deprem konusunda hassasiyetimizin olması gerekmektedir. Türkiye coğrafyasının yüzde 92’si deprem faylarının etki alanındadır. Türkiye nüfusunun yüzde 95’i deprem riski altında bulunmaktadır. Dolayısıyla bu gerçekliği hiçbir şekilde unutmamalıyız" diye konuştu.

Kütüphane Haftasında Kitaplarımızı Birlikte Okuduk Kütüphane Haftasında Kitaplarımızı Birlikte Okuduk

Editör: TE Bilişim