Fındık yetiştiriciliğinde doğru ve dengeli gübreleme yapmanın verimi etkilediğini söyleyen Yağcıoğlu, tavsiyelerini şöyle sıraladı: “Hasattan hemen sonra yapraktan Bor-Çinko içeriği yüksek yaprak gübresi, MKP (mono potasyum fosfat)  ya da fosfat ve potasyum oranı yüksek başka bir gübre yapılmasını üzerine bastırarak öneriyoruz. MKP gübreli suyun pH değerini 4.5 civarında dengeleyerek besin maddelerinin bitki tarafından alımını kolaylaştırır. Bor-Çinko hasattan sonra bitkinin gelecek sene mahsülüne hazırlık yapar. Bor-Çinko gelecek seneki gözleri ve sürgünleri besler, gözler patlamadan hemen önce uygulanan bor-çinko düzgün bir çiçek oluşumu ve tozlaşma oluşumu sağlar. İyi bir çiçek ve meyve teşekkülü için çinko ve borun aynı anda kullanılması gerekir. Dalkıran problemi ya da yoğun külleme problemi varsa gübre ile ilaç birlikte uygulanabilir.”

Erbaa'da Altın Fiyatlarında Son Durum:24 Nisan Güncel Altın Fiyatları Erbaa'da Altın Fiyatlarında Son Durum:24 Nisan Güncel Altın Fiyatları

Ziraat Mühendisi Yağcıoğlu, gübrenin nasıl kullanılması gerektiğini ise şöyle belirtti: “Ekim ayından itibaren kışlık gübre olarak  Ekim 15 - Aralık 15 arasında kompoze gübre. 15-15-15, 12-15-5, 1-16-6 türevi gübreler ortalama ocak başına 500 gram olacak şekilde uygulanmasında fayda vardır.”

Ağaçların potansiyel hastalıklara karşı bazı uygulamalarla korunduğuna değinen Yağcıoğlu bu uygulamaları bahsederkenşu ifadelere yer verdi: “Daha sonra yaprakların 3/4 ü döküldüğünden karanfiller açana kadar %1’lik ya da %2’lik bordo bulamacı 1 yada 2 defa atılmasını tavsiye ediyoruz. Bordo bulamacı içerisinde %98 bakır sülfat yani göztaşı bir de kireç bulunduran karışımdır. Hem bakteriyel hem de fungal hastalıklara karşı koruma vadediyor. Sonbahar mevsiminde, hasat sonrasında ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan kullanılıyor. Bu uygulamalar, bir sonraki yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı ağaçları koruma altına alıyor. Aynı zamanda olumsuz hava şartlarından bitkinin en az seviyede etkilenmesini sağlıyor.”

Yağcıoğlu, “Fındık üreticilerimiz bahsettiğimiz gübre uygulamaları ile fındığın iç dolgunluğunu artıracak ve rekolteyi önemli derecede yükselecektir. Doğru ilaçlama ve gübreleme ile meyve tutumunu artırabilir verimi yükseltebilirsiniz. Hasat sonrası ve ilkbahar dönemi arasında fındık üreticilerine önerilerimiz bu kadar olmakla birlikte son söz olarak;

Güçlü, sağlıklı, bakımlı kök ve gövde her zaman bol ürün ve bereketli kazanç demektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Editör: TE Bilişim